INTERNET

Πώς να διατηρήσω το smartphone μου ασφαλές;

Πώς-να-διατηρήσω-το-smartphone-μου-ασφαλές-θήκες-κινητών

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων στον κόσμο είναι περίπου 5 δισεκατομμύρια, με τα smartphone και τις θήκες κινητών να αποτελούν το μισό περίπου. Πρόκειται για 2,5 δισεκατομμύρια smartphones που χρησιμοποιούνται, πράγμα που σημαίνει ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού στέλνει μηνύματα, κάνει βιντεοκλήσεις, στέλνει και λαμβάνει φωτογραφίες και διαφορετικά χρησιμοποιεί τα τηλέφωνά του για κάτι περισσότερο από απλή συνομιλία.

Ακόμα κι αν καθυστερήσατε να αποκτήσετε smartphone, το πιο πιθανό είναι ότι χρησιμοποιείτε αυτήν την έξυπνη κινητή συσκευή κάθε μέρα τώρα, συσσωρεύοντας πολλά προσωπικά δεδομένα. Έτσι, ίσως να σκέφτεστε πώς να διατηρήσω το smartphone μου ασφαλές; Απλώς ακολουθήστε αυτές τις 9 συμβουλές για την προστασία των κινητών και για βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας smartphone που προστατεύουν το απόρρητό σας με ασφαλείς τρόπους.

1. Κλειδώστε τη συσκευή σας με κωδικό πρόσβασης

Χωρίς αυτό το πρώτο επίπεδο ασφάλειας σε ισχύ, όποιος παραλάβει το τηλέφωνό σας μπορεί να έχει πρόσβαση στις εφαρμογές σας και στα δεδομένα που υπάρχουν. Ορίστε έναν κωδικό πρόσβασης που γνωρίζετε μόνο εσείς και απλώς πατήστε τον πριν χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας. Για τις συσκευές που το επιτρέπουν, μπορείτε επίσης να ορίσετε ένα αναγνωριστικό αφής που ανοίγει το τηλέφωνο ως απόκριση στο δακτυλικό σας αποτύπωμα ή να ορίσετε ένα αναγνωριστικό προσώπου που ξεκλειδώνει ένα τηλέφωνο όταν σας αναγνωρίζει η μπροστινή κάμερα.

2. Αποφύγετε τους ύποπτους συνδέσμους

Οποιοσδήποτε σύνδεσμος λαμβάνετε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κείμενο πρέπει να εξετάζεται με καχυποψία. Εάν δεν γνωρίζετε τον αποστολέα, μην σκεφτείτε καν να κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Εάν γνωρίζετε τον αποστολέα, βεβαιωθείτε ότι όντως το έστειλε πριν κάνετε κλικ. Υπάρχουν ψεύτικοι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων κειμένου και μηνυμάτων που προσποιούνται ότι είναι πρόσωπο ή οντότητα που γνωρίζετε είναι ένα συνηθισμένο τέχνασμα στον εγκληματικό κυβερνοχώρο και είναι γνωστό ως ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing).

3. Ενημερώστε το λογισμικό σας αμέσως

Κάθε φορά που κυκλοφορεί μια ενημέρωση για τη συσκευή σας, κατεβάστε την και εγκαταστήστε την αμέσως. Αυτές οι ενημερώσεις συχνά περιλαμβάνουν επιδιορθώσεις ασφαλείας και άλλες απαραίτητες ρυθμίσεις.

4. Χρησιμοποιήστε μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε λογαριασμό στο διαδίκτυο

Αποφύγετε την επαναχρησιμοποίηση τυχόν κωδικών πρόσβασης. Όταν διάφοροι επιτήδειοι στον κυβερνοχώρο λαμβάνουν τον κωδικό πρόσβασης ενός χρήστη, δοκιμάζουν αυτόν τον κωδικό πρόσβασης για κάθε έναν από τους λογαριασμούς των χρηστών. Μην τους δώσετε ένα τέτοιο όπλο. Η καλύτερη πρακτική είναι να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να δημιουργήσετε μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης που είναι δύσκολο να τους βρει κάποιος. Το πλεονέκτημα με έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης είναι ότι θυμάται όλους τους κωδικούς πρόσβασης για εσάς. Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε αξιομνημόνευτες προτάσεις που μπορείτε να θυμηθείτε. Εάν πρέπει να τα γράψετε, κάντε το, αλλά αποθηκεύστε τα μακριά από τον υπολογιστή σας.

5. Χρησιμοποιήστε VPN σε ανοιχτά δίκτυα Wi-Fi

Είναι δύσκολο να αποφύγετε τη χρήση ανοικτού Wi-Fi όταν είστε έξω και πρέπει να κάνετε κάποιες διαδικτυακές συναλλαγές. Ακολουθεί ένα κοινό σενάριο: τυχαίνει να βρίσκεστε σε μια καφετέρια και έτσι συνδέετε το τηλέφωνό σας στο απροστάτευτο δίκτυο Wi-Fi και πραγματοποιείτε την αγορά σας ή πραγματοποιείτε τραπεζική συναλλαγή στο κινητό σας τηλέφωνο. Έτσι, εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ανοιχτό Wi-Fi σε μια τέτοια κατάσταση, λάβετε μια εφαρμογή VPN για την κινητή συσκευή σας. Σας καθιστά ανώνυμους στο διαδίκτυο, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε ανοιχτό Wi-Fi με ασφάλεια κρυμμένο από τα μάτια των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο.

6. Λήψη εφαρμογών από αξιόπιστα καταστήματα εφαρμογών

Χρησιμοποιήστε μόνο τα επίσημα καταστήματα εφαρμογών – Apple App Store εάν έχετε iPhone ή iPad και Google Play store εάν διαθέτετε συσκευή Android. Είναι πολύ συνηθισμένο για τους προγραμματιστές κακόβουλου λογισμικού να δημιουργούν ψεύτικες κακόβουλες εφαρμογές και να τις τοποθετούν σε σκιερούς ιστότοπους, ελπίζοντας ότι κάποιος θα είναι αρκετά αφελής για να τις κατεβάσει. Τα επίσημα καταστήματα εφαρμογών έχουν πιο αυστηρή διαδικασία ελέγχου.

7. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας στο cloud

Θα εξοικονομήσετε πολύ χρόνο εάν διατηρείτε συνεχώς αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων του τηλεφώνου σας. Με αυτόν τον τρόπο, εάν χαθεί ή κλαπεί, εξακολουθείτε να έχετε όλες τις εφαρμογές, τα δεδομένα και τους λογαριασμούς ενημερωμένους στο αντίγραφο ασφαλείας σας.

8. Ενεργοποιήστε την απομακρυσμένη εκκαθάριση του τηλεφώνου σας

Ως επέκταση της προηγούμενης συμβουλής, εάν το τηλέφωνό σας χαθεί ή κλαπεί, μπορείτε να διαγράψετε όλα τα προσωπικά σας δεδομένα από τη μνήμη του εξ αποστάσεως. Και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την απώλεια αυτών των δεδομένων επειδή θα έχετε τα αντίγραφα ασφαλείας αν λάβετε υπόψη σας την προηγούμενη συμβουλή. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο διαγραφής του iPhone σας από απόσταση και τη διαγραφή της συσκευής σας Android από απόσταση από τις αντίστοιχες ιστοσελίδες τους.

9. Χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή για την προστασία του smartphone

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραπάνω συμβουλές, θα είστε πολύ προσεκτικοί και η εγκατάσταση μιας εξαιρετικής εφαρμογής ασφαλείας θα σας βοηθήσει να έχετε πλήρη προστασία. Πολλά τέτοια προγράμματα λειτουργούν στο παρασκήνιο, διασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχουν άγνωστα προγράμματα ή ασύρματη πρόσβαση στη συσκευή. Δεν υπάρχει λόγος να μην απολαμβάνετε τη διασκέδαση και την ευκολία των smartphone. Κάθε νέα τεχνολογία απαιτεί ένα νέο μάθημα ασφάλειας. Απλώς θυμηθείτε αυτές τις συμβουλές και μπορείτε να απολαύσετε με σιγουριά τα εργαλεία του σήμερα.

Δείτε περισσότερα για θήκες κινητών:

Tagged , , , , , , , , ,

About ΝΤΟΡΙΤΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Είμαι η Ντορίτα Παπανδρέου και είμαι δημοσιογράφος στο adespoto.tv. Έχω σπουδάσει στο Λονδίνο Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων το 2001 αλλά με κέρδισε η αρθρογραφία. Με ενδιαφέρει κυρίως η απόδοση της αλήθειας στους αναγνώστες μου.
View all posts by ΝΤΟΡΙΤΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.