ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένες κατά 29% οι ελληνικές εξαγωγές ρούχων το 8μηνο

Μειωμένες κατά 29% οι ελληνικές εξαγωγές ρούχων το 8μηνο


Πληγωμένες βγαίνουν οι ελληνικές εξαγωγές ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας το α’ οκτάμηνο του 2020 καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020 καταγράφηκε μείωση τόσο στις εξαγωγές όσο και στις εισαγωγές της αλυσίδας στην Ελλάδα.

Ειδκότερα, συνολικά το πρώτο οκτάμηνο του 2020, η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων έφτασε τα 490 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 29% έναντι του 2019 που ήταν 692 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, μειωμένες κατά 7,5% ήταν οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας οι οποίες ανήλθαν σε  256 εκ. €. Επίσης σημαντικά μειωμένες ήταν οι εξαγωγές του ελληνικού βαμβακιού που το πρώτο οκτάμηνο του 2020 κατέγραψαν μείωση 27% και ανήλθαν σε 224 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτογενούς παραγωγής (βαμβακιού), κατέγραψε μείωση 24% το πρώτο οκτάμηνο του 2020. Η αξία εξαγωγών ανήλθε σε 970 εκατ. € έναντι 1.275 εκατ.€ του 2019.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΠΕΕ, το κλείσιμο των καταστημάτων λιανικής στις περισσότερες αγορές επηρέασε αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές. Το τρίμηνο  Μαρτίου- Μαΐου μάλιστα ήταν το χειρότερο, ενώ το διάστημα από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο η κάμψη συνεχίστηκε σε μικρότερο βαθμό.
 
Θα πρέπει να τονιστεί ότι μεγαλύτερο πλήγμα στις εξαγωγές δέχθηκαν τα ελληνικά manufacturers. Αντίθετα η μείωση των αμιγώς εξαγωγικών επιχειρήσεων non-public label κινήθηκε σε πολύ μικρότερο ποσοστό.

Παρόμοια με την πορεία των εξαγωγών ήταν η κατάσταση και στην εγχώρια αγορά. Το πρώτο οκτάμηνο τόσο οι πωλήσεις χονδρικής όσο και λιανικής παρουσίασαν πτώση. Η μείωση στις πωλήσεις χονδρικής κυμάνθηκε σε ποσοστό 30%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 22%.

Πτωτικές τάσεις, τέλος, εμφάνισαν επίσης οι εισαγωγές ενδυμάτων οι οποίες ήταν μειωμένες κατά 21% το α’ οκτάμηνο, ενώ εισαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας ήταν μειωμένες κατά 9,2%. Συνολικά η αξία εισαγωγών ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας το α’ οκτάμηνο το 2020 ανήλθε σε 1.578 εκατ.€ έναντι 1.990 εκατ.€.  το 2019.

Resource link

About ΝΤΟΡΙΤΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Είμαι η Ντορίτα Παπανδρέου και είμαι δημοσιογράφος στο adespoto.tv. Έχω σπουδάσει στο Λονδίνο Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων το 2001 αλλά με κέρδισε η αρθρογραφία. Με ενδιαφέρει κυρίως η απόδοση της αλήθειας στους αναγνώστες μου.
View all posts by ΝΤΟΡΙΤΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.